Nieuwbouw woning Olst

De ontwerpvraag

Mijn opdrachtgevers vroegen mij een woning te ontwerpen die past in de landelijke omgeving, maar toch een eigentijdse uitstraling heeft. Door moderne elementen te combineren met traditionelere is een aangename mix ontstaan van landelijk en eigentijds.

Gasloos

De nieuw te bouwen woning heeft geen gasaansluiting. Om het huis te verwarmen is een warmtepomp met grondbron toegepast. Op de toekomstige schuur komen zonnepanelen om de woning van duurzame stroom te voorzien.

Buitenruimte

Om van het fenomenale uitzicht over de weilanden te kunnen genieten heeft de woning aan de westzijde een grote pui die een breed uitzicht geeft.

Warmtepomp

Doordat de boerderij nu goed is geïsoleerd kan er met een lagere watertemperatuur verwarmd worden en wordt het mogelijk de verwarming in de hele woning met een warmtepomp te realiseren. Dit maakt de woning nog energiezuiniger.

Zonnepanelen

Een warmtepomp gebruik stroom om de warmte uit de lucht of uit de grond te halen. Om dit extra stroomverbruik binnen de perken te houden zijn zonnepanelen geplaatst op het bijgebouw. Het stroomverbruik is hierdoor minimaal.

Balansventilatie met warmteterugwinning

Om nog meer energie te besparen is gebruik gemaakt van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. De warmte van de uitgaande ventilatielucht wordt teruggegeven aan de inkomende ventilatielucht. Door de kanalen ruim te dimensioneren is een stil en comfortabel systeem ontstaan.

Zonwering

Aan de zuidgevel loopt de pui geheel door tot aan de nok. Om te veel warmte door de zon te voorkomen heeft het rieten dak hier een extra overstek en is er een vaste zonwering van houten lamellen toegepast. In de zomer houdt deze zonwering de warmte buiten, maar in de winter als de zon lager staat kan de warmte juist wel naar binnen komen.