Nieuwbouw vrijstaande woning natuurinclusief

De ontwerpvraag

Op nieuwbouwlocatie ‘Op je stek’ bij Zandweerd in Deventer heb ik deze vrijstaande woning ontworpen voor mijn opdrachtgevers. Het is een vrijstaande woning die volgens hun wensen en de eisen in het kavelpaspoort natuurinclusief ontworpen is.

Het ontwerp

De ontwerpvraag van mijn opdrachtgevers was een compacte woning te ontwerpen. De behoefte was op de begane grond te wonen en werken en op de verdieping te slapen. Om dit te realiseren binnen de toegestane maten op deze kavel zat de uitdaging in het handig in elkaar schuiven van de verschillende ruimtes. Woonkamer en keuken bevinden zich in één ruimte en de werkkamer is ook als logeerkamer te gebruiken.

Natuurinclusief gebouw

Om te voldoen aan de wensen van de opdrachtgever om natuurinclusief te bouwen is gebruik gemaakt van een lijst met maatregelen die de gemeente beschikbaar stelde. Hieruit zijn verschillende maatregelen gekozen om toe te passen. Het idee achter natuurinclusief bouwen is dat er iets teruggegeven wordt aan de natuur. Zo is het dak een natuurdak geworden, zijn er vogelhuisjes in de gevel opgenomen, is er een groene gevel ontworpen en is er een wadi gemaakt in de tuin.

Warmtenet

Het plangebied wordt door middel van een warmtenet voorzien van warmte. De restwarmte van de nabijgelegen rioolwaterzuivering wordt door de wijk gevoerde als bron voor de warmtepompen in de woningen. Deze woning heeft in de kelder een installatie ruimte waar de warmtepomp is geplaatst.

Energiezuinig

De woning is erg energiezuinig gebouwd. Om goed profijt te hebben van het warmtenet is het huis bijzonder goed geïsoleerd, is er een ventilatiesysteem met warmteterugwinning toegepast en wordt de warmte van de zon optimaal benut zonder dat het in de zomer te warm wordt.

Kelder

Onder de woning zit een kleine kelder waar de installaties zich in bevinden. Deze kelder is prefab gemaakt en in één dag geplaatst als onderdeel van de fundering. Omdat de kavel zich vlakbij de dijk van de IJssel bevindt moest er nog apart vergunning verleend worden voor het graven in deze zone.