De meerwaarde van een architect

De meerwaarde van een architect

De meeste mensen weten goed wat de meerwaarde van een architect is voor hun (ver)bouwplannen. Toch kunnen ze het niet altijd onder woorden brengen of ‘hard’ maken. Zeker bij verbouwingen is dat het geval. Bij twijfel krijg ik nog weleens de vraag: wat is nou precies de meerwaarde van een architect?

De meerwaarde van een architect: financieel, functioneel en esthetisch

Een goede architect doet meer voor u dan alleen invulling geven aan uw wensen of vragen op woon- of werkgebied. Een goede architect voegt financieel, functioneel en esthetisch meerwaarde toe aan uw woning of gebouw.

De meerwaarde van een architect nader uitgelegd:

Klik op een kopje voor meer uitleg.

Architecten streven altijd naar een hogere kwaliteit van een ontwerp dan de standaardoplossingen die veel worden toegepast. Dit ziet u terug in de vormgeving, de uitstraling, de aankleding en de afwerking van zowel de binnen- als buitenzijde van het gebouw. De vormgeving, het materiaalgebruik en de uitstraling sluiten helemaal aan bij uw wensen en vormen een mooi geheel met de directe omgeving. Iedere woning of gebouw krijgt een eigen en uniek karakter.

Hoogwaardige ontwerpen leveren naast de esthetische meerwaarde nog een aantal belangrijke voordelen op voor uw woning of gebouw:

  • Functionele meerwaarde
  • Technische meerwaarde
  • Financiële meerwaarde
  • Meer woon- en gebruikersgenot

Functionele meerwaarde

In uw woning of pand zijn al uw functionele, praktische en esthetische eisen optimaal verwerkt. Het is maatwerk waar u zich helemaal prettig bij voelt en waarvan u dagelijks geniet.

Technische meerwaarde

De uitvoering en de voorzieningen zijn duurzaam en kwalitatief goed uitgevoerd. Ze voldoen aan alle bestaande actuele normen en eisen. Ook specifieke wensen op het gebied van duurzaam-, luchtdicht- of energieneutraal bouwen kunnen op een hoogwaardige manier worden uitgevoerd.

Financiële meerwaarde

Een architect stelt van begin tot eind hoge eisen. De kwaliteit van het ontwerp, de materialen, de uitvoering en afwerking dragen allemaal bij aan een hoogwaardig eindresultaat. De meerwaarde van een architect is in algemeen dat een pand energiezuiniger wordt en dat de marktwaarde van de woning of het gebouw toeneemt. U bespaart zo op energiekosten en uw woning levert meer op bij een eventuele verkoop.

Meer woon- en gebruiksgenot

De grootste kracht en meerwaarde van een architect zit ‘m in het woon- en gebruikersgenot van een woning of gebouw dat helemaal is toegesneden op de wensen van de bewoners en gebruikers.

Een architect vertaalt uw wensen binnen het budget dat daarvoor beschikbaar is. Daarbij bent u niet gebonden aan standaardoplossingen en is alles mogelijk. Nieuwe ideeën en alternatieve oplossingen vergroten de kans dat u een optimale woon-, werk-, en leefomgeving creëert.

Als architect ben ik een vrije en creatieve denker. Al mijn ontwerpen en adviezen sluiten volledig aan bij de specifieke wensen van mijn klanten. In de ontwerpen worden vormgeving, omgeving, zichtlijnen en lichtinval zodanig gecombineerd dat ze elkaar versterken. Het resultaat vormt een logisch, ruimtelijk, mooi en praktisch geheel.

De meerwaarde van een architect is ook zijn onafhankelijke positie. Ik bedenk nieuwe oplossingen die aannemers vaak niet bedenken, maar wel kunnen uitvoeren. Ik ken veel verschillende aannemers en weet wie waar goed in is. Bij iedere klus kan ik desgewenst een passende aannemer voorstellen, maar ik heb geen afspraken met aannemers, installateurs of andere partijen. Ik ben niet verplicht om met bepaalde partijen samen te werken. Als architect zoek ik een goede aannemer bij de beste oplossing voor mijn klanten.

Veel mensen denken dat een standaardoplossing goedkoper is dan de oplossing die een architect aandraagt. Uiteraard zijn er kosten verbonden aan de inzet en de ontwerpen van een architect (ontwerptekeningen, bouwvergunning aanvragen, technische tekeningen etc.).
Maar bij alle werkzaamheden is uw budget het uitgangspunt.

Een goede architect haalt meer uit uw budget:

  • Hij kan slimme oplossingen aandragen die kosten besparen, zonder dat u inlevert op kwaliteit en een unieke uitstraling
  • Hij voorkomt fouten en onnodige kosten door de juiste bouwbegeleiding en een goede aansturing van het bouwproces
  • Hij kan beoordelen of offertes compleet zijn, zodat u niet voor onverwachtse verrassingen komt te staan
  • Daarnaast is hij op de hoogte van de mogelijkheden om energiezuinig en energieneutraal te bouwen, waardoor u op de langere termijn kosten bespaart.

Gedurende de hele bouw kan een architect voor u de regie voeren en u zowel inhoudelijk als financieel adviseren.

Of het nu gaat om nieuwbouw, verbouw of renovatie, ieder bouwproces is complex. Er komt veel bij kijken. Een architect houdt daarbij voor u het overzicht. Hij weet wie wat wanneer moet doen en onderhoudt de contacten met gemeenten, leveranciers, aannemers etc. Hij zorgt dat alles gerealiseerd wordt zoals ontworpen en bewaakt continu de planning en het beschikbare budget. Zo neemt hij u veel zorgen uithanden en bespaart hij u veel tijd.