Renovatie woonboerderij in Baak

Renovatie woonboerderij: tot op het casco gestript

Mijn opdrachtgevers – De nieuwe eigenaren van deze woonboerderij – wilden de woning grondig renoveren. Een renovatie van de woonboerderij. Omdat de indeling erg hokkerig was, werd mij de vraag gesteld er meer licht en lucht in de woning te brengen zonder het oorspronkelijke karakter van de boerderij uit het oog te verliezen. Om dit te bereiken hebben we besloten het pand tot op het casco te strippen. De hele indeling en de installaties zijn eruit gehaald en er is een nieuw plan gemaakt voor een overzichtelijke indeling met veel licht.

Interieur verbouwd

Door de deel van de boerderij bij de woning te betrekken is er veel extra ruimte ontstaan. Deze ruimte doet dienst als woonkeuken. Een aantal andere ruimtes zijn als losse doosjes op de deel geplaatst zodat hier tussendoor de hele ruimte zichtbaar blijft. De oude gebintconstructie hebben we in het zicht gelaten om het oorspronkelijke karakter van de boerderij goed zichtbaar te maken. Een grote doorgang naar het oorspronkelijke woongedeelte is met twee glazen schuifdeuren af te sluiten. Op deze manier is er nog meer ruimtelijkheid ontstaan. Een stalen spiltrap geeft vanaf de deel toegang tot de verdieping waar zich de slaapkamers bevinden.

Isoleren

Om het energiegebruik van de woonboerderij te beperken en het comfort flink te verhogen is de hele woning geïsoleerd. De vloer van de begane grond is vervangen door een geïsoleerde betonvloer met vloerverwarming. Aan de binnenzijde van de gevels is een geïsoleerde voorzetwand geplaatst en om de sporen in het zicht te houden is het dak geheel opnieuw opgebouwd met een geïsoleerde plaat op de sporen. Op deze manier heeft de hele schil van het gebouw een hogere isolatiewaarde gekregen en is comfort in het gebouw verhoogd.

Warmtepomp

Doordat de boerderij nu goed is geïsoleerd kan er met een lagere watertemperatuur verwarmd worden en wordt het mogelijk de verwarming in de hele woning met een warmtepomp te realiseren. Dit maakt de woning nog energiezuiniger.

Zonnepanelen

Een warmtepomp gebruik stroom om de warmte uit de lucht of uit de grond te halen. Om dit extra stroomverbruik binnen de perken te houden zijn zonnepanelen geplaatst op het bijgebouw. Het stroomverbruik is hierdoor minimaal.

Balansventilatie met warmteterugwinning

Om nog meer energie te besparen is gebruik gemaakt van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. De warmte van de uitgaande ventilatielucht wordt teruggegeven aan de inkomende ventilatielucht. Door de kanalen ruim te dimensioneren is een stil en comfortabel systeem ontstaan.

Betrokken partijen

Aannemer: Timmer en aannemersbedrijf Harleman uit Apeldoorn